DREPT PROCESUAL CIVIL

02/06/12 9:50 | Comments (0) | Posted By: gabrieldragomir

Cerere de revizuire întemeiată pe dispoziţiile art. 322 pct. 5 C.pr.civ. Înscris procurat ulterior soluţionării procesului. Respingerea cererii.

 

C.pr civ. Art. 322 pct2 si pct. 5

Funcţia revizuirii, de cale extraordinară de atac, nu este aceea de a conduce la reevaluarea judecăţilor irevocabile în afara condiţiilor strict reglementate procedural.

În sens contrar, dacă procurarea unui simplu mijloc de probă – fără ca partea să dovedească împrejurările excepţionale, mai presus de voinţa sa, care au împiedicat-o să-l înfăţişeze în cadrul procesului –, ar fi suficientă pentru retractarea unei hotărâri, atunci stabilitatea juridică şi puterea de lucru judecat de care trebuia să se bucure hotărârile, ar rămâne fără niciun fel de eficienţă.

Î.C.C.J, Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr.  627 din 3 februarie 2010.

Aplicarea sancţiunii nulităţii recursului. Contestaţie în anulare întemeiată pe art. 318 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ. Inadmisibilitate

 

C. proc. civ. art. 3021 alin. (1) lit. c), art. 303 alin. (1),

art. 318 alin. (1) teza a II-a

Din economia art. 318 C. proc. civ. rezultă că acesta este aplicabil în ipoteza în care instanţa respinge în totalitate sau admite în parte pe fond recursul, omiţând analizarea unor motive de recurs care ar fi putut permite admiterea în totalitate a acestuia, şi nu atunci când soluţionează recursul pe o excepţie, chiar dacă aceasta vizează însăşi condiţia motivării recursului, deoarece ar presupune reanalizarea şi rejudecarea excepţiei, ceea ce excede contestaţiei în anulare, care este o cale extraordinară de retractare pentru motivele limitativ prevăzute de lege.

Prin urmare, în cazul în care s-a aplicat sancţiunea prevăzută de art. 3021 alin. (1) lit. c) C. proc. civ., nu se poate ca pe calea contestaţiei în anulare întemeiată pe dispoziţiile art. 318 alin. (1) teza a II-a să se invoce neanalizarea motivelor de recurs.

 

Acţiune în anulare întemeiată pe art. 364 lit. i) din Codul de procedură civilă. Invocarea unor norme legale cu caracter dispozitiv. Consecinţe

 

Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Arbitrajul

Index alfabetic: acţiune în anulare

               – hotărâre arbitrală

               – cerere reconvenţională

               – tardivitate

C. proc. civ., art. 135, art. 357 alin. (2), art. 364 lit. i)

În sfera motivului de anulare reglementat de art. 364  lit. i) C. proc. civ. nu se includ criticile cu privire la interpretarea ori aplicarea greşită a prevederilor legale dispozitive, textul fiind de strictă interpretare şi neputând constitui un pretext pentru examinarea temeiniciei şi legalităţii hotărârii arbitrale.

Astfel, nu  se poate invoca art. 364 lit. i) C. proc. civ. ca motiv de desfiinţare a hotărârii arbitrale, în sensul că aceasta încalcă ordinea publică, bunele moravuri ori dispoziţiile imperative ale legii, cu referire strictă la aplicarea greşită a sancţiunii tardivităţii cererii reconvenţionale formulate peste termenul prevăzut de lege, prevederile art. 135 raportate la cele ale art. 357 C. proc. civ. neavând caracterul unor norme imperative.

Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu