Divort Transfrontalier

Divortul Transfrontalier

Anual, la nivel european, au loc 170.000 de divorturi transfrontaliere. Pana in momentul de fata majoritatea statelor membre UE nu ofera posibilitatea de a alege legislatia care se aplica divortului. Din acest motiv, pentru evitarea fenomenului de “forum shopping” (cautarea jurisdictiei cele mai favorabile) Comisia Europeana a propus modificarea regulametului in vigoare prin creearea unui sistem unitar de divort.

Obiectivul Comisiei Europene

Comisia Europeana propune aprobarea unui regulament care sa permita cuplurilor sa aleaga de comun acord statul membru, instanta si legislatia statului, in care doresc sa divorteze fara sa aduca atingere drepturilor si egalitatilor de sanse ale celor doi soti dar avandu-se in vedere interesele superioare ale copiilor minori.

Casa de avocatura Dragomir Gabriel – Divort Transfrontalier

In momentul de fata prezinta o deosebita importanta apelarea la un avocat divort, specializat in divorturi transfrontaliere,divorturi care au loc intre soti avand cetatenii ale unor state membre UE diferite, deoarece pentru a-i face pe soti sa inteleaga consecintele juridice ale divortului, avocatul trebuie sa cunoasca legislatia nationala dar si comunitara in materie de divort.

Casa de Avocatura Dragomir Gabriel ofera consultanta si reprezentare juridica specializata pentru divorturi transfrontaliere pentru cetatenii romani care au resedinta in strainatate, pentru cuplurile internationale care au resedinta in Romania dar si pentru cuplurile internationale cu cetatenii diferite.

Competenta Instantelor de judecata – Principiul Resedintei

Conform art.3 din Regulamentul Comisiei Europene Nr. 2201 / 2003 sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:

  • Resedinta obsinuita sau actuala a sotilor
  • Ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei locuieste inca acolo
  • Resedinta obisnuita a paratului
  • In caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti
  • Resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inainte introducerii cererii.

 

Cetateanul roman cu resedinta in strainatate trebuie sa se prezinte la divort?

Legislatia romana prevede ca regula generala, infatisarea in persoana in fata instantei a partilor care vor sa divorteze.

Totusi in temeiul art. 614 Cod Procedura Civila in cazul in care cetateanul roman are resedinta in strainatate si face dovada in acest sens, se poate infatisa in fata instantei prin mandatar.